Българския правителствен сайт  стана обект на нова хакерска така. Интернет

...
Българския правителствен сайт  стана обект на нова хакерска така. Интернет
Коментари Харесай

Хакери атакуваха сайта на Министерски съвет, страницата бе временно недостъпна

Българския държавен сайт  стана обект на нова хакерска по този начин. Интернет страницата на Министерския съвет е краткотрайно недостъпна поради хакерска атака, оповестиха от Правителствената осведомителна работа.

Оттам твърдят, че са подхванати нужните дейности за възобновяване достъпа до уеб страницата в най-кратки периоди.

 

Към 17:25 ч достъпът до уеб страницата беше възобновен, сподели инспекция на Епицентър.БГ

Припомняме, че на 6 ноември съветската хакерска формация " Килнет " нападна страницата на Държавна организация " Разузнаване ". Тогава вътрешният министър Иван Демерджиев увери, че уеб страницата не съхранява сензитивна информация или персонални и данни и дефинира офанзивата като имиджова. От ГДБОП потвърдиха, че уеб сайтът на ДАР е бил свален за малко, само че теч на информация няма.

По-малко от месец преди този момент хакерската формация в Русия нападна общо 14 интернет страници на български институции - измежду тях на разнообразни министерства, президентството, прокуратурата, както и интернет страници на банки и мобилни оператори.

Тогава зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов съобщи, че причинителят е открит - работил е от територията на град Магнитогорск в Руската федерация.

Сарафов посочи, че ще желаеме екстрадицията на хакера, само че изрази подозрение, че лицето ще бъде докарано и сподели, че би било наивно да чакаме подпомагане от Руската федерация.

Той добави, че офанзивата е повърхностна и не са източени данни от осведомителните масив, не са повредени масивите и няма да затрудни работата на институциите.

По думите му единственият резултат от офанзивата е бил затрудненият достъп до уеб страниците.

По време на хакерската офанзива са направени несполучливи опити за блокиране на достъпа до над 10 уеб страницата на държавни институции, както и уеб страниците на медии, телекомуникационни компании, летища и банки.

Системата за киберсигурност е реагирала, отбрани са сработили и усложненията за достъп до атакуваните уеб сайтове са били минимални. Не е атакувана и няма компрометирана информация и данни.

 

По-късно стана ясно, че зад офанзивите стои съветската хакерска група KILLNET.

Обект на офанзивата станаха уеб страниците на президента и на още няколко ведомства, както и на прокуратурата. Става въпрос за масирана DDoS офанзива - т.е. разпределен отвод на услуга.

" Да, офанзивата е от град Магнитогорск. Софийска градска прокуратура е упълномощила инспекция, работи се с ГДБОП и ДАНС. Обект на офанзивата не е единствено институцията на Президентството, обект на офанзива е българската страна. И то българската страна като част от европейското семейство. Обект на тези хакерски офанзиви са голям брой министерства – на вътрешните работи, на правораздаването, на защитата, Конституционният съд, прокуратурата ", съобщи тогава Иван Гешев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР